Esemény kalendárium

Monostorapáti

A település a Veszprémet Tapolcával összekötő út mentén fekszik az Eger-patak völgyében, mely a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkhoz tartozik. Határai: északon az Agár - tető, dél - keleten a Boncsos, délen Sátormapuszta, nyugaton Hegyesd.
A falu fekvéséből adódóan szőlőtermeléssel, borászattal, erdőműveléssel, állattenyésztéssel és turizmussal foglalkozik.

Az ötvenes évektől szinte folyamatosan működnek színjátszó csoportok, néptánc együttesek, kórusok. Jelen vannak a hagyományőrző kulturális események is (szüreti felvonulás, farsangi mulatság, búcsú). A kulturális fejlődés azóta sem állt meg; bizonyítja ezt az is, hogy 1996-ban Monostorapáti is csatlakozott a Művészetek Völgye rendezvénysorozathoz, s immár ez az esemény is felzárkózik a falu hagyományos ünnepeinek sorába.

De Monostorapátit nemcsak a hagyományai és muzeális értékei teszik méltán egy kicsi gyöngyszemmé. A településen található nevezetességek mellett a határában alapított bencés kolostorhoz is szorosan kötődünk. Az apátságot, melynek ma már csak a romjai látszanak, Bánd fia, Atyusz - a honfoglaló Tas vezér leszármazottja - alapította 1117-ben. Az akkor még Almád nevet viselő település élete szorosan összenőtt a Szűz Mária és a Mindenszentek bencés apátság működésével, hisz Almád is a birtoka volt. Településünk alapítója az ótörök eredetű Atyusz nemzetség. E család tagja és településünk szülötte volt Petur bán is.

A hagyományaink és a látnivalóink maradandó élményt nyújtanak az idelátogatóknak. Nagyszerű dolog ezt az örökséget az embernek magába szívnia és továbbadnia. Fontos számunkra, hogy a honlap olvasói megismerjék a falunk szép természeti és lakókörnyezeti értékeit, Monostorapáti vendégszerető polgárait, azok életét.
Amennyiben felkeltettük érdeklődését, nagy szeretettel várjuk Önt községünkben a település valamennyi lakója nevében.

Kapcsolódó tartalmak